Når er blodmånen onsdag? Finn ut hvordan du ser Super Flower Moon

Denne måneds fullmåne - den såkalte fullblomstermånen - vil gå over i jordens skygge tidlig på onsdag og forvandle seg foran våre egne øyne til. Det vil være årets første måne og den første totale formørkelsen av månen siden januar 2019. Og hvis det ikke var spennende nok, vil månen være større og lysere enn vanlig - den største supermånen i 2021.


Det amerikanske romfartsorganet sa: 'Supermåner og måneformørkelser er forskjellige fenomener som ikke alltid forekommer samtidig.

'Denne måneden gir en utmerket mulighet til å nyte utsikten.'

Når er det blodmåne denne uken?

Månen vil passere inn i Jordens sentrale skygge - umbra - tidlig onsdag 26. mai.

Måneformørkelser oppstår når jordens skygge dekker hele eller deler av månen - og dette kan bare skje under en fullmåne.


Under en total formørkelse blir astronomer behandlet med et ekstra blodmåneskue.

Blood Moon 2021: Faser av Blood Moon om natten


Blood Moon 2021: Månen kommer inn i jordens skygge og blir rød-oransje (Bilde: GETTY)

Blodmåneformørkelse sett over Skottland

Blood Moon 2021: Den siste Blood Moon sett over Storbritannia var i januar 2019 (Bilde: GETTY)

Sollys spredt rundt kantene på planetens atmosfære vil falle på månen og gi den en tydelig rød-oransje glød.


NASA forklarte: 'Luftmolekylene fra jordens atmosfære sprer det meste av det blå lyset.

'Det gjenværende lyset reflekterer på månens overflate med en rød glød, slik at månen ser rød ut på nattehimmelen.'

Når er blodmånen onsdag?

Formørkelsen begynner tidlig i morgen, men dessverre vil den ikke være synlig fra Storbritannia.

Du vil kunne se Supermånen fra omtrent hvor som helst på kloden, men ifølge NASA er 'måneformørkelsen vanskeligere å fange'.


Romfartsorganisasjonen sa: 'Den totale formørkelsen, eller tiden da månen er i dypeste skygge, vil vare i omtrent 15 minutter.

'Hvis månen er oppe i ditt område mens dette skjer, er du ute etter en godbit.'

Blood Moon 2021: NASA -formørkelseskart

Blood Moon 2021: Denne måneformørkelsen vil (Bilde: NASA)

Fullmåne og månefaser forklart

Blood Moon 2021: May's Full Moon er Full Flower Moon (Bilde: EXPRESS)

Formørkelsen eller deler av den vil best sees fra Amerika, Stillehavet, Australasia og Sør/Øst -Asia.

Fullmånen vil begynne å gå inn i jordens svakere halvskygge klokken 09.47 BST (8.47am UTC) - dagslys i Storbritannia.

Delvis formørkelse i paraplyskyggen starter deretter klokken 10.44 BST (9.44am UTC).

Den totale formørkelsen starter klokken 12.11 BST (11.11am UTC) og markerer øyeblikket når månen er helt innhyllet av umbra.

Maksimal formørkelse eller halvveis vil nå toppen klokken 12.18 BST (11.18am UTC).

Den totale formørkelsen vil slutte klokken 12.25 BST (11.25am UTC), og hele prøven bør være over kl. 14.49 BST (1.49am UTC) når månen forlater penumbraen.

MISS IKKE ...
[INNSIKT]
[RAPPORTERE]
[BILDER]

Slik ser du Blood Moon live online denne uken:

Hvis du går glipp av månens opptog denne uken, vil neste blodmåne ikke vises før 15. mai 2022.

Men den gode nyheten er at du kan nyte showet uten å måtte forlate hjemmet, takket være Virtual Telescope Project i Italia.

Det virtuelle teleskopet arrangerer en gratis kringkasting onsdag morgen med utsikt over månen fra hele verden.

Strømmen, som er innebygd ovenfor, starter klokken 11.00 BST (10am UTC).

Trender

Dr Gianluca Masi, en astrofysiker og leder for det virtuelle teleskopet, sa: 'Som tidligere vil Virtual Telescope Project inngå et samarbeid med noen store astro-imagers der for å bringe deg den fantastiske skjønnheten ved en så unik hendelse.

'Ja, det blir noe unikt: Fullmånen 26. mai 2021 blir både en & apos; Supermoon & apos; (årets største fullmåne, forresten) og en & apos; Blood Moon & apos; noe vi virkelig vil dele med deg.

Senere på dagen kommer det virtuelle teleskopet tilbake for å sende Supermånens ankomst over Roma.

Den andre sendingen starter klokken 20.00 BST (19.00 UTC) onsdag.